dijous, 19 de juny del 2008

Analitzant el bloc de la Biblioteca del Monestir de la Real

El primer bloc dedicat a biblioteques que ens proposem analitzar és el de la Biblioteca Balear del Monestir de la Real. Hem escollit aquest bloc per les similituds que té amb la nostra biblioteca, que també és d'un monestir i amb el nostre bloc, que en aquest cas també està fet amb Blogger.

Característiques del bloc:
  • URL: http://bibliotecabalear.blogspot.com
  • Nom: Biblioteca Balear del Monestir de la Real
  • Ordenació de les entrades: Les entrades estan ordenades de forma cronològica
  • Autoria: Biblioteca Balear (Monestir de la Real de Palma de Mallorca)
  • Tema: Biblioteca especialitzada
  • RSS: Inclou la possibilitat de subscriure's
  • Categories: No en conté, només en alguns comentaris fa ús d'etiquetes
  • Serveis addicionals: Admet comentaris, inclou imatges, blogroll, altres enllaços.

La Biblioteca Balear del Monestir de la Real sembla que comença a fer ús del seu bloc a finals de l'any 2006, tot i que al seu arxiu d'entrades no n'hem trobat cap dedicada a la presentació del bloc.
Una de les coses que ens ha cridat l'atenció és que ordena l'arxiu d'entrades de forma cronològica però no inversa, és a dir la primera entrada és la més antiga del bloc. Tot i això, cada cop que entrem a l'escriptori del bloc sempre hi veiem l'entrada més recent. També podem veure que la data de les entrades no està ordenada (dia/mes/any) sinó (mes/dia/any), i que a les entrades de l'arxiu no hi figura l'any, la qual cosa desorienta una mica.

Un altre element a destacar són les etiquetes, ja que sembla que en un principi en feia ús i després va deixar d'utilitzar-les. A partir del febrer del 2007 no veiem etiquetes a les entrades, la qual cosa dificulta la relació temàtica de les entrades i l'accés via cercadors de blocs o webs. El bloc està fet amb blogger per tant no té la possibilitat d'afegir categories.

Permet la possibilitat de sindicació de continguts, cada entrada té un enllaç per a la subscripció (Atom), sembla però que no pots subscriure't als comentaris.
A la barra de navegació lateral i podem veure, l'autoria, mitjançant un perfil d'usuari, un missatge de presentació, enllaços, blogroll i altra informació.

Conté molts pocs serveis addicionals, com a bloc permet deixar comentaris, tot i que en té pocs, inclou alguna imatge (una de permanent i alguna afegida a les entrades). Disposa de blogroll d'altres blocs, però sobretot enllaços a llocs amb informació sobre blocs. Com a bloc d'una biblioteca inclou enllaços a catàlegs.

Finalment dir que tant la url com el títol contenen termes relacionats, la qual cosa facilita la indexació del bloc per cercadors i la cerca del bloc.

Creiem que aquest bloc podria millorar-se tant en l'aspecte estètic, fer-lo més atractiu, com també en la publicació d'entrades. Caldria també millorar-ne la difusió ja que pel nombre de comentaris és nota que té poques visites.