dijous, 19 de juny del 2008

Bloc de la Biblioteca del Campus de Ciències de la Salut de Bellvitge

El tercer bloc que anem ha analitzar és d'una biblioteca universitària, concretament la Biblioteca del Campus de Ciències de la Salut de Bellvitge, pertanyent a la Universitat de Barcelona.
Hem escollit aquest bloc, en primer lloc perquè està fet amb Wordpress, i en segon lloc perquè es tracta d'una biblioteca universitària.

Caractarístiques del bloc:
  • URL: http://blocdebellvitge.wordpress.com/
  • Nom: Bloc de la Biblioteca del Campus de Ciències de la Salut de Bellvitge
  • Ordenació: Cronològica
  • Autoria: Biblioteca Ciències de la Salut (UB)
  • Tema: Biblioteca Universitària, especialitat Ciències de la Salut
  • RSS: Si, del bloc sencer, entrades i comentaris
  • Categories: Inclou categories, per temes
  • Serveis addicionals: Cercador d'entrades, bookmark, traductors, llicència creative commons, widgets per veure presentacions, navegador firefox, calendari, versió per a mòbils, RSS de notícies en salut, RSS Departament de Salut de la GenCat, RSS MedlinePlus, llistat de categories, entrades i comentaris recents, entrades més vistes, propostes dels usuaris, Blogroll, enllaços d'interés, arxiu d'entrades (desplegable), fotos de la biblioteca, accés revistes especialitzades, estadístiques.
El bloc del Biblioteca del Campus de Ciències de la Salut de Bellvitge, és un bloc molt avançat per la quantitat de serveis que ofereix, especialització dels temes i l'activitat que s'hi genera.
A diferència dels altres dos blocs analitzats, aquest presenta, des d'un punt de vista estètic, la informació d'una forma més ordenada. Dóna doncs una sensació de serietat, i pels elements de la seua capçalera sembla una pàgina web.

Tot i que el nom del bloc no el té a la capçalera, sinó a la barra lateral, aquest queda clar a la seua url. No té un apartat d'autoria, però també queda clar que és un bloc de tipus corporatiu creat i gestionat per la biblioteca de ciències de la salut de la UB.

A nivell de les entrades hem de destacar, en primer lloc l'arxiu d'entrades, se'ns presenta en format desplegable, amb l'avantatge que no ocupa tant d'espai a la barra lateral. L'entrada més antiga és de l'abril de 2007, i el bloc té un nombre molt elevat d'activitat tant per les entrades publicades com pel nombre de visitants (més de 70.000).

L'estil de presentació de les entrades és molt similar, hi ha el text, en general no molt llarg i normalment algun element que l'acompanya, sobretot fotografies o elements gràfics.
Cada entrada està classificada per categories temàtiques, sembla però que no posen etiquetes. Disposa de l'opció d'afegir comentaris a la part superior de cada entrada. Trobem des d'entrades sense cap comentari a entrades amb 4 i 5 comentaris.

Pel que fa a la sindicació de continguts, el visitant pot subscriure's tant a les entrades, com als comentaris com al bloc sencer, les opcions per fer-ho són ben visibles a la barra lateral. També utilitzen aquest servei per rebre entrades d'altres blocs o webs, per tant conté trackbacks.

Finalment ofereix una gran quantitat de serveis addicionals, alguns basats amb els widgets que ofereix Worpress (calendari, fotos amb flickr, bookmarks, llistat de categories, comentaris recents, blogroll, etc.) i altres incorporats per la biblioteca com els enllaços a altres webs, els traductors lingüístics, estadístiques del bloc, etc.

Es pot dir doncs que amb un any de vida, aquest seria un bloc a seguir com a model per a blocs de biblioteques, i més encara si són de biblioteques universitàries.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ostres!
Moltes gràcies pels vostres comentaris. Celebrem que us hagi agradat el nostre bloc. A més d'alegrar-nos el matí, ens doneu ànims per a seguir i intentar millorar-lo.
Per cert, felicitats pel vostre bloc, pinta molt bé. Us seguirem.
Salutacions,
Bloc de Bellvitge

B. M. ha dit...

Gràcies també a vosaltres, crec que esteu fent una bona feina, i tal com dic a l'entrada, considero que és un bon bloc per a posar d'exemple de cara a altres blocs.

Pel que fa al nostre, està als seus inicis, de fet de moment estem prioritzant el del Monestir (http://monestiravellanes.wordpress.com)
i després ens dedicarem més al de la biblioteca.
Salutacions!